Världshandicapsystemet

Uppdaterad 2022-03-27

Bra att veta om handicapsystemet

År 2020 infördes ett nytt och världsomspännande handicapsystem. Det innebar ett helt nytt sätt att beräkna hcp och detta görs automatiskt av datasystemet GIT.

Här följer några punkter som är bra att känna till:

 • Din hcp beräknas som ett medelvärde av de 8 bästa ronderna bland de 20 senast spelade hcp-ronderna.
  OBS! Om du har färre än 20 hcp-ronder, så hanterar GIT även detta.
 • Håll koll på handicaprond 20 i tabellen på Min Golf och om denna är en av de 8 ronder som ligger till grund för din exakta hcp. I så fall kan du få en uppfattning om vad som krävs för en hcp-ändring vid nästa rond.
 • Du kan faktiskt få en höjd hcp även om du gjort en rond på 36 p eller bättre, ifall den rond som då försvinner ur de 20 senaste är ännu bättre. Motsatsen kan givetvis ske också. Om du gör en rond på 34 p och den som försvinner är sämre, så kan du sänkas.
 • Du kan registrera en rond antingen med poängbogeyresultat eller en hål-för-hål-score.
  OBS! Du måste spela enligt regelboken. Inga Mulligans eller skänkta kortputtar alltså!
 • Hcp-ronder behöver inte föranmälas och alla golfare kan registrera alla ronder på 9 hål eller mer.
  OBS! Du kan bara registrera en 9-hålsrond per dag.
 • Registrera så många ronder som möjligt, så att du får en hcp som motsvarar din aktuella spelstandard.
 • Begreppet handicapresultat är viktigt. GIT omvandlar ditt registrerade rondresultat till en hcp, som den ronden motsvarar. Den siffran redovisas som handicapresultat och det är den som används i beräkningen av din nya exakta hcp.
 • I år kommer PCC (Playing Conditions Calculation) att användas. Denna funktion tar hänsyn till om rondresultaten på respektive bana var avsevärt bättre eller sämre än vad som förväntades en ”normal” dag. Hcp-ronder som registrerades samma dag som de spelades ingår i beräkningen av PCC.
 • Om du registrerar din hcp-rond samma dag som den spelades, så får du en temporär hcp (där PCC = 0) angiven i GIT. Precis som tidigare får du inom några minuter ett mejl med hcp-resultat och exakt hcp.
 • Efter att PCC beräknats i GIT strax efter midnatt dagen därpå, görs en ny beräkning av hcp. Om PCC då inte blir 0, sker en ny beräkning av hcp-resultat och exakt hcp. I så fall uppdateras uppgifterna på Min Golf och du får ett nytt mejl med dessa uppgifter.
 • Vill du veta fler detaljer om handicapsystemet, så finns en utmärkt sammanställning med Frågor och svar på SGF:s hemsida.

Observera att det inte längre genomförs några allmänna handicaprevisioner vid årsskiftena. Detta med anledning av den nya metoden att beräkna exakt handicap.

Däremot kommer du precis som tidigare att kunna vända dig till RK med önskemål om justering av ”felaktig” hcp om du gjort ett längre uppehåll med golfen eller drabbats av kronisk sjukdom/skada.

Skulle du efter att ha tagit del av denna information ha några frågor om din exakta handicap eller om världshandicapsystemet, är du välkommen att höra av dig till kansliet eller till undertecknad.

Vänliga hälsningar

Regelkommittén
Björn Ekblom, ordförande
Tel. 0703-202527
bjornekblom47@gmail.com