Världshandicapsystemet

Uppdaterad 2021-03-03

Bra att veta om handicapsystemet

Ifjol infördes ett nytt och världsomspännande handicapsystem. Det innebar ett helt nytt sätt att beräkna hcp och det var bara att glömma bort vårt gamla system helt och hållet. Det finns mycket matematik inbyggt i detta nya system, men det är något du som vanlig golfare inte behöver bry dig om. De beräkningarna görs av datasystemet GIT. Här följer några punkter som är bra att känna till:

 • Din hcp beräknas som ett medelvärde av de 8 bästa ronderna bland 20 senast spelade hcp-ronderna. Om det behövs så används hcp-ronder som spelades från 2017 och framåt. Men hcp-ronder registrerade före den 1 mars 2020 används bara om de spelades i Sverige.
 • Om du spelat färre än 20 hcp-ronder sedan 2017, så hanterar GIT även detta.
 • Hcp-ronder behöver inte föranmälas och alla golfare kan registrera alla ronder på 9 hål eller mer.
  OBS! Du kan bara registrera en 9-hålsrond per dag.
 • Begreppet handicapresultat är viktigt. GIT omvandlar ditt registrerade rondresultat till en hcp, som den ronden motsvarar. Den siffran redovisas som handicapresultat och det är den som används i beräkningen av din nya exakta hcp
 • För närvarande får du reda på din exakta hcp inom några minuter efter det att ronden har registrerats i GIT.
  OBS! Det kan bli ändring på detta så att alla exakta hcp beräknas först efter midnatt dagen därpå. I handicapsystemet finns nämligen en funktion benämnd PCC och denna ska ta hänsyn till om rondresultaten på respektive bana är avseärt bättre eller sämre än vad som förväntas en normal dag. Men då måste GIT klara av att utföra oerhört många beräkningar på rätt sätt under kort tid. Och detta fungerade inte i våras, så därför används inte PCC tills vidare.
 • Man kan registrera antingen med poängbogeyresultat eller en hål-för-hål-score.
 • Man kan faktiskt få en höjd hcp även om man gjort en rond på 36 eller bättre, ifall den rond som då försvinner ur de 20 senaste är ännu bättre. Motsatsen kan givetvis ske också. Om du gör en rond på 34 p och den som försvinner är sämre, så kan du sänkas.
 • Håll koll på handicaprond 20 och om denna är en av de 8 ronder som ligger till grund för din exakta hcp. I så fall kan du få en uppfattning om vad som krävs för en hcp-ändring vid nästa rond.
 • Men egentligen är det ganska enkelt för dig. Registrera alla ronder du spelar, så sköter GIT om, att du får en hcp, som motsvarar din aktuella spelstandard. Och detta var något de flesta golfarna hörsammade ifjol, för andelen registrerade hcp-ronder av totala antalet spelade ronder var betydligt större än tidigare år.
  OBS! Du måste spela enligt regelboken. Inga Mulligans eller skänkta kortputtar alltså!

Du kan läsa mer om världshandicapsystemet i en artikel på s. 53-56 i Svensk Golf 10/2019. Där visas bland annat några exempel på hur exakt hcp beräknas beroende på hur många hcp-ronder du har registrerat.

Vill du veta fler detaljer, så finns en utmärkt sammanställning med Frågor och svar på SGF:s hemsida.

Där finns också en online-utbildning med vars hjälp du kan lära dig grunderna i din egen takt. Om du vill lära dig mer, kan du djupdyka i funktioner och beräkningar.

Du kan också lyssna på Svensk Golfs Podcast #63 "Så fungerar nya handicapsystemet", där SGF:s regel- och handicapansvarige Claes Grönberg, rätar ut eventuella frågetecken på ett pedagogiskt och lättsamt sätt.

Till sist kan du läsa artikeln "11 vanliga frågor om nya handicapsystemet" på Svensk Golfs hemsida.

Observera att det inte kommer att genomföras några handicaprevisioner vid årskiftena i fortsättningen. Detta med anledning av den nya metoden att beräkna exakt handicap.

Däremot kommer man precis som tidigare att kunna vända sig till RK med önskemål om justering av ”felaktig” hcp om man gjort ett längre uppehåll med golfen eller drabbats av kronisk sjukdom/skada.

Skulle du efter att ha tagit del av denna information ha några frågor om din exakta handicap eller om världshandicapsystemet, är du välkommen att höra av dig till kansliet eller till undertecknad.

Vänliga hälsningar

Regelkommittén
Björn Ekblom, ordförande
Tel. 0703-202527
bjornekblom47@gmail.com

Förklarande filer med tabeller:

Exempel på beräkningar av exakt handicap för spelare med minst 20 handicapresultat när en ny handicaprond registreras

Beräkning av exakt handicap för spelare med 1-19 handicapresultat när en ny handicaprond registreras