
Veckans regelnöt v. 18 2023  

Ja eller Nej-frågan  
Får du droppa på fairway, om referenspunkten är i semiruffen, och detta gör att en 
del av det uppmätta lättnadsområdet sträcker sig in på fairway?  
 
 

Spelares tar bort lös sten i stensättning i pliktområde   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel på Lidköpings GK. 

På hål 7 har Charlottes boll stannat i ett lätt nedförsläge i semiruffen mycket nära 
det röda pliktområdet till vänster om den markstensbelagda bron. I spellinjen nära 
bollen har hon stensättningen av kullerstenar. Charlotte tar bort en störande lös sten 
från denna stenkant och spelar sedan upp bollen på green. 
Vad gäller?  

A Charlotte får ingen plikt, eftersom stenen räknas som ett löst naturföremål.  
B Charlotte får två slags plikt, eftersom lösa naturföremål inte får tas bort i ett 

pliktområde.   
C Charlotte får två slags plikt, eftersom inga lösa stenar får tas bort från 

stensättningen.  
D Charlotte får två slags plikt, eftersom stensättningen i sin helhet räknas som ett 

oflyttbart tillverkat föremål.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).  

 

 



Veckans regelnöt v. 18 2023 – Facit  

Ja eller Nej-frågan 
Får du droppa på fairway, om referenspunkten är i semiruffen, och detta gör att en 
del av det uppmätta lättnadsområdet sträcker sig in på fairway?  
Ja, både fairway och semiruff hör till spelfältet, dvs. samma definierade område på 
banan. Definition  

Spelares tar bort lös sten i stensättning i pliktområde   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel på Lidköpings GK. 

På hål 7 har Charlottes boll stannat i ett lätt nedförsläge i semiruffen mycket nära 
det röda pliktområdet till vänster om den markstensbelagda bron. I spellinjen nära 
bollen har hon stensättningen av kullerstenar. Charlotte tar bort en störande lös sten 
från denna stenkant och spelar sedan upp bollen på green. 
Vad gäller?  

A Charlotte får ingen plikt, eftersom stenen räknas som ett löst naturföremål.  
B Charlotte får två slags plikt, eftersom lösa naturföremål inte får tas bort i ett 

pliktområde.   
C Charlotte får två slags plikt, eftersom inga lösa stenar får tas bort från 

stensättningen.  
D Charlotte får två slags plikt, eftersom stensättningen i sin helhet räknas som ett 

oflyttbart tillverkat föremål.  
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Stensättningarna (stenkanterna) i ett antal pliktområden på Lidköpings GK har 
förklarats vara integrerade föremål (tidigare benämnda organiska föremål).  
Lokal regel OBS! Nyhet 2023  
Integrerade föremål betraktas enligt definitionen som fasta. 
Charlotte har därför förbättrat förhållandena för slaget på ett otillåtet sätt, vilket ger 
två slags plikt. R 8.1 
OBS! Hade Charlotte före slaget lagt tillbaka stenen på dess ursprungliga plats och 
på detta sätt återställt förhållandena, hade hon sluppit plikt. 

Svarsalternativ C  

 


