
Veckans regelnöt v. 29 2023 

Regelfrågor i British Open-tider   
Dessa situationer inträffar under en singeltävling slagspel utan lokala regler.  

OBS! Försök motivera svaren med rätt regel eller Clarification (Klargörande).  

Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 

1.  Du och markören signerar scorekortet i varandras rutor, varefter 
du lämnar in scorekortet utan att upptäcka detta.  

  

2.  Du har två järn-7:or i bagen; en vänster- och en högerklubba.     

3.  Du och de andra i gruppen puttar färdigt på det påbörjade hålet, 
efter det att tävlingsledningen signalerat för ett normalt 
spelavbrott, när detta säkerligen gjorts för att det blivit tillfälligt 
vatten på många greener.  

  

4.  Du spelar trots att det inte är din tur, när den spelare som är 
längst från hål står och funderar på om han ska droppa för 
ospelbar boll.   

  

5.  Du markerar bollen med en peg och roterar bollen för 
identifiering och konstaterar att den är din.   

  

6.  Du backar försiktigt in i en gran, när du intar stansen inför ett 
slag på ett en boll som ligger vid sidan av granen, och när du gör 
detta innebär det att några grenar böjs bakåt, men utan att gå 
av.   

  

7.  Du markerar och lyfter bollen från en grusad väg för att droppa 
dig fri utan plikt. När du ser att lättnadsområdet blir i tjock ruff, 
lägger du tillbaka bollen och spelar från vägen.  

  

8.  Du tittar ned i en annan spelares bag för att se vilken 
utslagsklubba han använder på ett korthål, när du ska slå ut 
efter honom.  

  

9.  Du puttar från green när en hund springer in på green, stoppar 
bollen och plockar upp den, och släpper sedan ned den på 
foregreen. Du placerar bollen där hunden plockade upp den och 
puttar färdigt.  

  



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
10.  Du krattar efter dig i vänster greenbunker, efter att bollen 

hamnat i höger greenbunker efter ett för långt slag.  
  

11.  Efter att du har markerat, lyft, rengjort och återplacerat bollen i 
ett lätt nedförsläge på green ungefär 10 meter från hål, börjar 
den rulla när det kommer en kraftig vindby, då du studerar 
puttlinjen. Bollen stannar en knapp meter från hål, varefter du 
sätter putten från denna plats.  

  

12.  Istället för att droppa bollen på vanligt sätt, släpper du bollen 
från knähöjd mitt i en nonchalant framåtriktad rörelse med 
armen. Bollen slår ned i lättnadsområdet och stannar kvar i 
detta, varefter du spelar bollen.  

  

13.  Innan du återplacerar en boll, som du lyft från fairway för att en 
annan spelare ansåg att den var störande, passar du på att ta 
bort en liten kvist som bollen vilade mot före lyftandet.  

  

14.  Din boll ligger i tillfälligt vatten mitt i ett större område markerat 
med blå pinnar i semiruffen. Du droppar dig fri ”utan plikt” två 
gånger; först från tillfälligt vatten och inuti det blå-markerade 
området och sedan från det blå-markerade området. Därefter 
spelar du bollen.  

  

15.  När du tar lättnad för boll i pliktområde enligt flagglinje-
alternativet, droppar du bollen en halvmeter till vänster om 
flagglinjen, varvid bollen studsar en halvmeter snett bakåt åt 
höger. Därefter spelar du bollen. (Bortse från plikten för 
lättnaden.)   

  

16.  Du slår ett snett utslag och bollen hamnar i tjock ruff. Din 
kompis som följer ditt spel på avstånd börjar leta 
meddetsamma. Drygt tre minuter senare kommer du fram till 
området. Knappt två minuter efter det att du började leta, hittar 
kompisen bollen. Du slår in bollen på fairway.   

  

17.  Du droppar för ospelbar boll enligt sidleds-alternativet, varvid 
bollen rullar tillbaka till det ursprungliga läget. Du säger därför 
att du gör en ny droppning för ospelbar boll. Du droppar i 
samma lättnadsområde och nu ligger bollen spelbar i detta.   

  

18.  Du frågar en domare om du gjort rätt i en viss situation på ett 
tidigare hål och får ett snabbt besked om att agerandet var OK. 
Några minuter senare söker domaren upp dig och meddelar att 
han dessvärre hade haft fel och att du i själva verket hade spelat 
från fel plats. Han visar också regeltexten och du inser att han 
har rätt i sin nya tolkning.  

  

 



Veckans regelnöt v. 29 2023 – Facit 

Regelfrågor i British Open-tider  
Dessa situationer inträffar under en singeltävling slagspel utan lokala regler.  

OBS! Försök motivera svaren med rätt regel eller Clarification (Klargörande).  

Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 

1.  Du och markören signerar scorekortet i varandras rutor, varefter 
du lämnar in scorekortet utan att upptäcka detta.  

0  

2.  Du har två järn-7:or i bagen; en vänster- och en högerklubba.   0  

3.  Du och de andra i gruppen puttar färdigt på det påbörjade hålet, 
efter det att tävlingsledningen signalerat för ett normalt 
spelavbrott, när detta säkerligen gjorts för att det blivit tillfälligt 
vatten på många greener.  

0  

4.  Du spelar trots att det inte är din tur, när den spelare som är 
längst från hål står och funderar på om han ska droppa för 
ospelbar boll.   

0  

5.  Du markerar bollen med en peg och roterar bollen för 
identifiering och konstaterar att den är din.   

0  

6.  Du backar försiktigt in i en gran, när du intar stansen inför ett 
slag på ett en boll som ligger vid sidan av granen, och när du gör 
detta innebär det att några grenar böjs bakåt, men utan att gå 
av.   

0  

7.  Du markerar och lyfter bollen från en grusad väg för att droppa 
dig fri utan plikt. När du ser att lättnadsområdet blir i tjock ruff, 
lägger du tillbaka bollen och spelar från vägen.  

1  

8.  Du tittar ned i en annan spelares bag för att se vilken 
utslagsklubba han använder på ett korthål, när du ska slå ut 
efter honom.  

0  

9.  Du puttar från green när en hund springer in på green, stoppar 
bollen och plockar upp den, och släpper sedan ned den på 
foregreen. Du placerar bollen där hunden plockade upp den och 
puttar färdigt.  

2  



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
10.  Du krattar efter dig i vänster greenbunker, efter att bollen 

hamnat i höger greenbunker efter ett för långt slag.  
0  

11.  Efter att du har markerat, lyft, rengjort och återplacerat bollen i 
ett lätt nedförsläge på green ungefär 10 meter från hål, börjar 
den rulla när det kommer en kraftig vindby, då du studerar 
puttlinjen. Bollen stannar en knapp meter från hål, varefter du 
sätter putten från denna plats.  

2  

12.  Istället för att droppa bollen på vanligt sätt, släpper du bollen 
från knähöjd mitt i en nonchalant framåtriktad rörelse med 
armen. Bollen slår ned i lättnadsområdet och stannar kvar i 
detta, varefter du spelar bollen.  

1  

13.  Innan du återplacerar en boll, som du lyft från fairway för att en 
annan spelare ansåg att den var störande, passar du på att ta 
bort en liten kvist som bollen vilade mot före lyftandet.  

1  

14.  Din boll ligger i tillfälligt vatten mitt i ett större område markerat 
med blå pinnar i semiruffen. Du droppar dig fri ”utan plikt” två 
gånger; först från tillfälligt vatten och inuti det blå-markerade 
området och sedan från det blå-markerade området. Därefter 
spelar du bollen.   

0  

15.  När du tar lättnad för boll i pliktområde enligt flagglinje-
alternativet, droppar du bollen en halvmeter till vänster om 
flagglinjen, varvid bollen studsar en halvmeter snett bakåt åt 
höger. Därefter spelar du bollen. (Bortse från plikten för 
lättnaden.)   

2  

16.  Du slår ett snett utslag och bollen hamnar i tjock ruff. Din 
kompis som följer ditt spel på avstånd börjar leta 
meddetsamma. Drygt tre minuter senare kommer du fram till 
området. Knappt två minuter efter det att du började leta, hittar 
kompisen bollen. Du slår in bollen på fairway.   

0  

17.  Du droppar för ospelbar boll enligt sidleds-alternativet, varvid 
bollen rullar tillbaka till det ursprungliga läget. Du säger därför 
att du gör en ny droppning för ospelbar boll. Du droppar i 
samma lättnadsområde och nu ligger bollen spelbar i detta.   

2  

18.  Du frågar en domare om du gjort rätt i en viss situation på ett 
tidigare hål och får ett snabbt besked om att agerandet var OK. 
Några minuter senare söker domaren upp dig och meddelar att 
han dessvärre hade haft fel och att du i själva verket hade spelat 
från fel plats. Han visar också regeltexten och du inser att han 
har rätt i sin nya tolkning.  

2  

 



Veckans regelnöt v. 29 2023 – Facit 

Regelfrågor i British Open-tider  
Dessa situationer inträffar under en singeltävling slagspel utan lokala regler.  

OBS! Försök motivera svaren med rätt regel eller Clarification (Klargörande).  

Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 

1.  Du och markören signerar scorekortet i varandras rutor, varefter 
du lämnar in scorekortet utan att upptäcka detta.  
Kommentar: Det är OK så länge båda era signaturer finns 
någonstans på scorekortet.  

0 3.3 

2.  Du har två järn-7:or i bagen; en vänster- och en högerklubba.   
Kommentar: Du får ha max 14 klubbor i bagen, men du får ha 
vilka klubbor som helst, och använda dem så länge de inte 
bryter mot utrustningsreglerna.  

0 4.1 

3.  Du och de andra i gruppen puttar färdigt på det påbörjade hålet, 
efter det att tävlingsledningen signalerat för ett normalt 
spelavbrott, när detta säkerligen gjorts för att det blivit tillfälligt 
vatten på många greener.  
Kommentar: Det är tillåtet att spela färdigt ett hål som 
åtminstone en av spelarna i gruppen påbörjat, när signalen för 
denna typ av spelavbrott ljuder.  

0 5.7 

4.  Du spelar trots att det inte är din tur, när den spelare som är 
längst från hål står och funderar på om han ska droppa för 
ospelbar boll.   
Kommentar: Detta är inte normal spelordning, men ”ready golf” 
uppmuntras för att spara tid.  

0 6.4 

5.  Du markerar bollen med en peg och roterar bollen för 
identifiering och konstaterar att den är din.  
Kommentar: Bollen måste markeras, även om den inte lyfts.   

0 7.3 

6.  Du backar försiktigt in i en gran, när du intar stansen inför ett 
slag på ett en boll som ligger vid sidan av granen, och när du gör 
detta innebär det att några grenar böjs bakåt, men utan att gå 
av.   
Kommentar: Du får ingen plikt så länge du tar en naturlig stans 
på ett ärligt sätt genom att vidta rimliga åtgärder för att komma 
åt bollen och ta en stans.  

0 8.1 



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
7.  Du markerar och lyfter bollen från en grusad väg för att droppa 

dig fri utan plikt. När du ser att lättnadsområdet blir i tjock ruff, 
lägger du tillbaka bollen och spelar från vägen.  
Kommentar: Du har rubbat din boll i vila och återplacerat den.  
Lyft aldrig bollen, innan du är säker på att du kommer att ta 
lättnad.  

1 9.4 
 

8.  Du tittar ned i en annan spelares bag för att se vilken 
utslagsklubba han använder på ett korthål, när du ska slå ut 
efter honom.  
Kommentar: Tillåtet sätt att skaffa information inför utslaget.  
Men hade du vidrört någon klubba eller tagit bort en handduk 
ovanpå klubborna hade du hade fått två slags plikt.  

0 10.2 
 

9.  Du puttar från green när en hund springer in på green, stoppar 
bollen och plockar upp den, och släpper sedan ned den på 
foregreen. Du placerar bollen där hunden plockade upp den och 
puttar färdigt.  
Kommentar: Bollen träffade av misstag ett djur på green efter 
ett slag från green. (Att hunden agerade med avsikt har ingen 
betydelse…) Därför ska slaget inte räknas och bollen ska 
återplaceras på den punkt varifrån den spelades.  
Eftersom du spelade bollen från den plats hunden plockade upp 
den, ska du räkna ditt slag och får två slags plikt för detta. Men 
det räknas inte som spel från fel plats. 

2 11.1 

10.  Du krattar efter dig i vänster greenbunker, efter att bollen 
hamnat i höger greenbunker efter ett för långt slag.  
Kommentar: Du har rätt att kratta var som helst i denna bunker, 
även om bollen ligger i en annan bunker.  
Det blir ingen plikt om bollen efter nästa slag hamnar i något av 
de krattade områdena i vänster greenbunker.  

0 12.2 



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
11.  Efter att du har markerat, lyft, rengjort och återplacerat bollen i 

ett lätt nedförsläge på green ungefär 10 meter från hål, börjar 
den rulla när det kommer en kraftig vindby, då du studerar 
puttlinjen. Bollen stannar en knapp meter från hål, varefter du 
sätter putten från denna plats.  
Kommentar: Visserligen var det en naturkraft som rubbade 
bollen, men eftersom det var en boll på green, som varit lyft och 
återplacerad, skulle bollen återplacerats.  
Du spelade alltså från fel plats. R 14.7  
Du fick en så stor fördel att spela från fel plats att det räknas 
som ett allvarligt brott mot regeln, varför du måste rätta till felet 
genom att spela från rätt plats.  
Om det är en slagtävling och du slår ut från nästa hål, utan att 
rätta till felet blir du diskvalificerad. Vid slaggolf får du däremot 
maxantalet slag och vid poängbogey blir du utan poäng. 

2 13.1 

12.  Istället för att droppa bollen på vanligt sätt, släpper du bollen 
från knähöjd mitt i en nonchalant framåtriktad rörelse med 
armen. Bollen slår ned i lättnadsområdet och stannar kvar i 
detta, varefter du spelar bollen.  
Kommentar: Du får inte kasta bollen, utan vid droppning måste 
den falla rakt ned. Du får plikt för att du spelat bollen efter den 
felaktiga droppningen, men det räknas inte som spel från fel 
plats.  

1 14.3 

13.  Innan du återplacerar en boll, som du lyft från fairway för att en 
annan spelare ansåg att den var störande, passar du på att ta 
bort en liten kvist som bollen vilade mot före lyftandet.  
Kommentar: Du får inte ta bort ett löst naturföremål från den 
plats där bollen ska återplaceras. Du får plikt, men du behöver 
inte lägga tillbaka kvisten.   

1 15.1 

14.  Din boll ligger i tillfälligt vatten mitt i ett större område markerat 
med blå pinnar i semiruffen. Du droppar dig fri ”utan plikt” två 
gånger; först från tillfälligt vatten och inuti det blå-markerade 
området och sedan från det blå-markerade området. Därefter 
spelar du bollen.   
Kommentar: Blå pinnar innebär mark under arbete (MUA).  
Lokal regel 
Men det är tillåtet att du droppar dig fri från MUA 
meddetsamma. Begrunda vad som ger bäst läge för de två 
alternativen, innan du börjar ta lättnad.  

0 16.1 



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
15.  När du tar lättnad för boll i pliktområde enligt flagglinje-

alternativet, droppar du bollen en halvmeter till vänster om 
flagglinjen, varvid bollen studsar en halvmeter snett bakåt åt 
höger. Därefter spelar du bollen. (Bortse från plikten för 
lättnaden.) 
Kommentar: En boll måste droppas på flagglinjen. Det bildas då 
ett lättnadsområde om en klubblängd i alla riktningar från den 
punkt där den droppade bollen först träffade marken på 
flagglinjen. OBS! Nyhet 2023  
I den aktuella situationen spelar du från fel plats, även om bollen 
hamnar i ett lättnadsområde som hade bildats om du droppat 
på flagglinjen på samma avstånd från hål som din droppning. 

2 17.1 
14.7 

16.  Du slår ett snett utslag och bollen hamnar i tjock ruff. Din 
kompis som följer ditt spel på avstånd börjar leta 
meddetsamma. Drygt tre minuter senare kommer du fram till 
området. Knappt två minuter efter det att du började leta, hittar 
kompisen bollen. Du slår in bollen på fairway.  
Kommentar: Söktiden börjar när du (eller din caddie) påbörjar 
letandet. Maximal söktid är tre minuter. Bollen är alltså i spel när 
den hittas.  
OBS! Om din kompis varit din caddie, så hade istället bollen varit 
förlorad när du kom fram till området där bollen hamnade.  

0 18.2 

17.  Du droppar för ospelbar boll enligt sidleds-alternativet, varvid 
bollen rullar tillbaka till det ursprungliga läget. Du säger därför 
att du gör en ny droppning för ospelbar boll. Du droppar i 
samma lättnadsområde och nu ligger bollen spelbar i detta.  
Kommentar: Bollen var i spel med ett slags plikt efter den första 
droppningen, så när du droppar en andra gång får du ytterligare 
ett slags plikt enligt samma regel.  
Du hade fått ta lättnad enligt ett av de andra alternativen när du 
tog lättnad andra gången.  
OBS! Det finns alltså inget i reglerna som säger att bollen måste 
ligga i ett spelbart läge, efter det att du tagit lättnad för ospelbar 
boll.  

2 19.2 



Nr Vad blir din plikt (P)? 0, 1, 2, osv. eller DQ  P Regel 
18.  Du frågar en domare om du gjort rätt i en viss situation på ett 

tidigare hål och får ett snabbt besked om att agerandet var OK. 
Några minuter senare söker domaren upp dig och meddelar att 
han dessvärre hade haft fel och att du i själva verket hade spelat 
från fel plats. Han visar också regeltexten och du inser att han 
har rätt i sin nya tolkning.  
Kommentar: I detta fall kan domarens felaktiga regelbesked 
korrigeras. Du måste därför lägga till två slags plikt för spel från 
fel plats. R 14.7  
Men om en domare ger klartecken att spela från en viss plats, 
innan du spelar från vad som senare visar sig vara fel plats, så 
slipper du plikten för detta.  

2 20.2 

 
 


