
Veckans regelnöt v. 30 2023  

Bollbyte tillåtet?   
Situationerna inträffar under en singeltävling slagspel. 

 Bollbyte behandlas med några få undantag i Regel 6.3.  
 Om bollen byts ut när detta inte är tillåtet blir det ett slags plikt, om spelaren 

spelar på den inbytta bollen. OBS! Nyhet 2023   
Men om det regelvidriga bollbytet sker i samband med ett annat regelbrott får du 
”rabatt”. Om det andra regelbrottet ger ett slags plikt, så blir det totalt ”bara” ett 
slags plikt, och om det andra regelbrottet ger två slags plikt, så blir det totalt 
”bara” två slags plikt.  

Nr Får du byta boll utan (ytterligare) plikt när… J/N 

1.  …du ska droppa för ospelbar boll?   

2.  …du har markerat och lyft din boll när tävlingsledningen har avbrutit 
spelet?  

 

3.  …du har lyft din boll från foregreen för att en annan spelare ansåg att 
den var störande?  

 

4.  …en del av reklamtrycket nöttes bort när bollen touchade en trädstam 
efter utslaget?  

 

5.  …du ska droppa dig fri från ett oflyttbart hindrande föremål i semiruffen?   

6.  …du har lyft din markerade boll från green?   

7.  …en annan spelare har spelat på din boll som hamnat ungefär 50 meter 
bort?  

 



Nr Får du byta boll utan (ytterligare) plikt när… J/N 
8.  …du mellan två hål byter från en Titleist Pro V1 till en Wilson Smartcore?   

9.  …du har lyft bollen för att den var pluggad på fairway och du ska droppa 
utan plikt?  

 

10.  …din boll var sprucken innan du slog utslaget och har markerat samt lyft 
den på green?  

 

11.  …du har lyft bollen från fairway för identifiering och konstaterat att den 
är din?  

 

12.  …din boll har fått en spricka efter att utslaget träffade en stor sten?   

13.  …du ska droppa efter att du har hittat den ursprungliga bollen i ett 
pliktområde?  

 

14.  …du fumlar med bollen när du lyft den från green för att rengöra den, 
varvid den hamnar i en damm och försvinner i vattnet?  

 

15.  …du träffar bollen med en provsving på fairway och bollen hamnar 
50 meter bort?  

 

16.  …bollen har träffat en kraftledning och du ska slå om slaget utan plikt 
enligt en lokal regel på Lidköpings GK?  

 

17.  …kastar din från green lyfta boll till caddien, varvid han tappar ned den i 
en damm så att den försvinner i vattnet?   

 

18.  …du byter ut den mycket slitna ursprungliga bollen, när denna ligger på 
fairway efter att utslaget passerat över en damm?  

 

 



Veckans regelnöt v. 30 2023 – Facit 

Bollbyte tillåtet?  
Situationerna inträffar under en singeltävling slagspel. 

 Bollbyte behandlas med några få undantag i Regel 6.3.  
 Om bollen byts ut när detta inte är tillåtet blir det ett slags plikt, om spelaren 

spelar på den inbytta bollen. OBS! Nyhet 2023  
Men om det regelvidriga bollbytet sker i samband med ett annat regelbrott får du 
”rabatt”. Om det andra regelbrottet ger ett slags plikt, så blir det totalt ”bara” ett 
slags plikt, och om det andra regelbrottet ger två slags plikt, så blir det totalt 
”bara” två slags plikt.  

Nr Får du byta boll utan (ytterligare) plikt när… J/N 

1.  …du ska droppa för ospelbar boll?  
Ett slags plikt för lättnaden. R 19 
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  

Ja 

2.  …du har markerat och lyft din boll när tävlingsledningen har avbrutit 
spelet?  
R 5.7 
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  

Ja 

3.  …du har lyft din boll från foregreen för att en annan spelare ansåg att 
den var störande?  
Ej tillåtet. R 15.3  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS! Nyhet 2023 

Nej 

4.  …en del av reklamtrycket nöttes bort när bollen touchade en trädstam 
efter utslaget?  
Ej tillåtet. R 4.2  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS! Nyhet 2023 

Nej 

5.  …du ska droppa dig fri från ett oflyttbart hindrande föremål i semiruffen?  
Lättnad utan plikt. R 16.1 
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  

Ja 

6.  …du har lyft din markerade boll från green?   
R 4.2; Såvida inte bollen blivit oduglig för spel på det aktuella hålet.  
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS! Nyhet 2023 

Nej 

7.  …en annan spelare har spelat på din boll som hamnat ungefär 50 meter 
bort?  
Ursprungliga bollen kan inte återfås inom några sekunder.  
R 9.6 och R 14.2  

Ja 



Nr Får du byta boll utan (ytterligare) plikt när… J/N 
8.  …du mellan två hål byter från en Titleist Pro V1 till en Wilson Smartcore?  

”En boll-regeln” tillämpas bara på tourtävlingar.  
Ja 

9.  …du har lyft bollen för att den var pluggad på fairway och du ska droppa 
utan plikt?  
Lättnad utan plikt. R 16.3 
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  

Ja 

10.  …din boll var sprucken innan du slog utslaget och har markerat samt lyft 
den på green?  
Regel 4.2; Skadan uppkom inte på det aktuella hålet.  
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS! Nyhet 2023 

Nej 

11.  …du har lyft bollen från fairway för identifiering och konstaterat att den 
är din?  
Bollen får bara rengöras så mycket som krävs att identifiera den, annars 
blir det ett slags plikt. R 7.3  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS! Nyhet 2023 

Nej 

12.  …din boll har fått en spricka efter att utslaget träffade en stor sten?  
Bollen blev oduglig för spel på det aktuella hålet. Regel 4.2  

Ja 

13.  …du ska droppa efter att du har hittat den ursprungliga bollen i ett 
pliktområde?  
Ett slags plikt för lättnad från pliktområdet. R 17.1 
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1 

Ja 

14.  …du fumlar med bollen när du lyft den från green för att rengöra den, 
varvid den hamnar i en damm och försvinner i vattnet?  
Bollen hamnade i dammen av misstag när den inte var i spel och den 
kan inte återfås med rimlig ansträngning och inom några få sekunder. 
R 14.2 

Ja 

15.  …du träffar bollen med en provsving på fairway och bollen hamnar 
50 meter bort?  
Bollen kan inte återfås inom några sekunder. R 9.4 och R 14.2  
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1  
Ett slags plikt för att ha rubbat din boll i vila och bollen ska återplaceras. 
R 9.4 

Ja 

16.  …bollen har träffat en kraftledning och du ska slå om slaget utan plikt 
enligt en lokal regel på Lidköpings GK?  
Ursprungliga bollen får rengöras. R 14.1 

Ja 



Nr Får du byta boll utan (ytterligare) plikt när… J/N 
17.  …kastar din från green lyfta boll till caddien, varvid han tappar ned den i 

en damm så att den försvinner i vattnet?   
Bollen hamnade i dammen av misstag när den inte var i spel och kan 
inte återfås med rimlig ansträngning och inom några få sekunder. R 14.2 

Ja 

18.  …du byter ut den mycket slitna ursprungliga bollen, när denna ligger på 
fairway efter att utslaget passerat över en damm?  
Ej tillåtet. R 4.2  
Ett slags plikt om bollen byts ut när det inte är tillåtet. OBS Nyhet 2023 

Nej 

 


