
Veckans regelnöt v. 32 2023  

Ja eller Nej-frågan 
Måste bollen vidröra jord för att den ska vara pluggad?  
 
   

Spelare lämnar in scorekort med fel handicap angiven    
Denna situation inträffar under en slagtävling singelspel.  

Carina lämnar in ett scorekort med fel spelhandicap angiven på det av 
tävlingsledningen utskrivna scorekortet.  
Vad ska tävlingsledningen göra?  

A Om det är för hög spelhandicap angiven, ska Carina bli diskvalificerad.    
B Om det är för hög spelhandicap angiven, ska det korrekta värdet användas och 

Carina påföras två slags plikt på hål 1, varefter tävlingsresultatet beräknas.      
C Om det är för låg spelhandicap angiven, ska detta värde användas vid beräkning 

av tävlingsresultatet.   
D Oavsett om det är för hög eller för låg spelhandicap angiven ska det korrekta 

värdet användas vid beräkning av tävlingsresultatet och detta utan att Carina får 
någon plikt.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).    

 
 

 



Veckans regelnöt v. 32 2023 – Facit  

Ja eller Nej-frågan 
Måste bollen vidröra jord för att den ska vara pluggad?  
Nej. Men marken under bollen måste ha fått en fördjupning, så att en del av bollen 
ligger under marknivån. R 16.3   

Spelare lämnar in scorekort med fel handicap angiven    
Denna situation inträffar under en slagtävling singelspel.  

Carina lämnar in ett scorekort med fel spelhandicap angiven på det av 
tävlingsledningen utskrivna scorekortet.  
Vad ska tävlingsledningen göra?  

A Om det är för hög spelhandicap angiven, ska Carina bli diskvalificerad.    
B Om det är för hög spelhandicap angiven, ska det korrekta värdet användas och 

Carina påföras två slags plikt på hål 1, varefter tävlingsresultatet beräknas.      
C Om det är för låg spelhandicap angiven, ska detta värde användas vid beräkning 

av tävlingsresultatet.   
D Oavsett om det är för hög eller för låg spelhandicap angiven ska det korrekta 

värdet användas vid beräkning av tävlingsresultatet och detta utan att Carina får 
någon plikt.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).    

Det är tävlingsledningens ansvar att se till att rätt handicap används. Skulle fel 
handicap anges på det inlämnade scorekortet är det ett administrativt fel, som ska 
rättas till av tävlingsledningen. R 3.3 OBS! Nyhet 2023 
OBS! Detta innebär att om ett scorekort vid Onsdagsgolfen lämnas in utan att 
någon handicap finns angiven, så är det tävlingsledningens ansvar att se till att 
spelarens spelhandicap används vid beräkningen av tävlingsresultatet.  

Svarsalternativ D   

 


