
Veckans regelnöt v. 38 2023  

Ja eller Nej-frågan   
Får du ta bort ett ekollon som har tryckts ned i greenytan och sedan laga gropen 
efter detta?  
   

Spelare skänker annan spelares putt på hålkanten och skickar iväg bollen till 
denne   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Nova har en 10-metersputt för birdie. Bollen stannar på hålkanten. Lisa, en av de 
andra spelarna i gruppen, säger ”Den är klar” och knackar iväg bollen till Nova.   
Vilket alternativ är korrekt?    

A Nova ska räkna det ”skänkta” slaget och Lisa får ingen plikt.  
B Nova ska räkna det ”skänkta” slaget och Lisa får ett slags plikt.   
C Bollen ska läggas tillbaka på hålkanten och Nova håla ut. Lisa får ingen plikt.    
D Bollen ska läggas tillbaka på hålkanten och Nova håla ut. Lisa får två slags plikt.    
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).    

 

. 



Veckans regelnöt v. 38 2023 – Facit  

Ja eller Nej-frågan   

Ja. Både borttagandet och lagandet är tillåtet, eftersom det är på green. R 13.1 

Spelare skänker annan spelares putt på hålkanten och skickar iväg bollen till 
denne   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel.  

Nova har en 10-metersputt för birdie. Bollen stannar på hålkanten. Lisa, en av de 
andra spelarna i gruppen, säger ”Den är klar” och knackar iväg bollen till Nova.   
Vilket alternativ är korrekt?    

A Nova ska räkna det ”skänkta” slaget och Lisa får ingen plikt.  
B Nova ska räkna det ”skänkta” slaget och Lisa får ett slags plikt.   
C Bollen ska läggas tillbaka på hålkanten och Nova håla ut. Lisa får ingen plikt.    
D Bollen ska läggas tillbaka på hålkanten och Nova håla ut. Lisa får två slags plikt.    
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).    

Till att börja med är det slagspel och då kan inga puttar skänkas eller skänkningar 
tas emot, utan spelarna måste håla ut på varje hål. R 3.3  
Nova, vars boll det är, eller Lisa, som lyfte bollen, måste återplacera bollen. R 14.2  
Nova ska sedan håla ut.  
Lisa räknas som något utomstående som har rubbat en annan spelares boll i vila. I 
normalfallet ger detta ingen plikt, även om hon gjort det avsiktligt. R 9.6  
Men eftersom bollen låg på hålkanten innebär Lisas förfarande att Nova inte får 
chansen att gå fram till hål och vänta 10 sekunder på att bollen ska falla i hål. Lisa 
får därför två slags plikt. R 13.3   
OBS! Om den återplacerade bollen faller i hål är den inte hålad med föregående 
slag. Detta eftersom den var återplacerad. Bollen ska därför återplaceras en gång 
till. R 13.3  

Svarsalternativ D   

OBS! Om det är en slagtävling måste Nova håla ut, innan hon slår ut på nästa hål, 
annars blir hon diskvalificerad.  

I poängbogey och slaggolf blir hon inte diskvalificerad i tävlingen. Istället blir hon i 
poängbogey utan resultat på hålet, dvs. hon får 0 poäng, medan i slaggolf får hon 
max-antalet slag. R 21.1 och R 21.2   

Får du ta bort ett ekollon som har tryckts ned i greenytan och sedan laga gropen 
efter detta?   


