
Veckans regelnöt v. 39 2023  

Ja eller Nej-frågan 
Får du lägga en klubba på fairway som hjälp när du riktar in fötterna inför slaget, 
om du tar bort den innan du slår?  
 

Spelare som hålat ut övningsputtar med annan spelares putter   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Alma, som startade ronden med 14 klubbor i bagen, har hålat ut genom att chippa 
från foregreen. När alla i gruppen har spelat färdigt hålet, lånar hon en av de andra 
spelarnas putter och slår några övningsputtar på det nyss avslutade hålets green. 
Därefter lämnar Alma tillbaka puttern och den andra spelaren stoppar ned den i sin 
bag.  
Vilket alternativ är korrekt?  

A Varken Alma eller den andra spelaren får någon plikt.  
B Varken Alma eller den andra spelaren får någon plikt. Men den andra spelaren 

får inte använda sin putter under återstoden av ronden. 
C Alma får två slags plikt. Den andra spelaren får använda sin putter under 

återstoden av ronden.  
D Både Alma och den andra spelaren får två slags plikt. Den andra spelaren får 

använda sin putter under återstoden av ronden.   
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).      

 

 

 



Veckans regelnöt v. 39 2023 – Facit  

Ja eller Nej-frågan 
Får du lägga en klubba på fairway som hjälp när du riktar in fötterna inför slaget, 
om du tar bort den innan du slår?  
Nej, det är otillåten hjälp. Två slags plikt om du gör detta (slagspel). R 10.2  

Spelare som hålat ut övningsputtar med annan spelares putter   
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Alma, som startade ronden med 14 klubbor i bagen, har hålat ut genom att chippa 
från foregreen. När alla i gruppen har spelat färdigt hålet, lånar hon en av de andra 
spelarnas putter och slår några övningsputtar på det nyss avslutade hålets green. 
Därefter lämnar Alma tillbaka puttern och den andra spelaren stoppar ned den i sin 
bag.  
Vilket alternativ är korrekt?  

A Varken Alma eller den andra spelaren får någon plikt.  
B Varken Alma eller den andra spelaren får någon plikt. Men den andra spelaren 

får inte använda sin putter under återstoden av ronden. 
C Alma får två slags plikt. Den andra spelaren får använda sin putter under 

återstoden av ronden.  
D Både Alma och den andra spelaren får två slags plikt. Den andra spelaren får 

använda sin putter under återstoden av ronden.   
OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande).     

Till att börja med är det tillåtet för Alma att övningsputta på det nyss avslutade 
hålets green. R 5.5 
Det är inte förbjudet att låna och låna ut en putter i en situation som denna. Ingen 
av spelarna får alltså någon plikt. R 4.1 och Clarification 4.1b(2)/2 

Svarsalternativ A   

 


