
Veckans regelnöt v. 27 2023  

Ja eller Nej-frågan  

Räknas baksvingen till slaget enligt regelboken?  
 

Spelares boll träffar robotgräsklippare och studsar ned i pliktområde  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Lucas boll träffar en robotgräsklippare som rör sig i semiruffen, varvid bollen studsar 
ned i en damm. Om bollen inte träffat klipparen hade den inte kunnat gå in i 
pliktområdet.   
Vad gäller? 

A Lucas ska slå om slaget utan plikt.  
B Lucas måste ta lättnad enligt regeln om boll i pliktområde.  
C Lucas ska göra en uppskattning av var bollen skulle stannat om den inte hade 

träffat klipparen. Han ska sedan utan plikt droppa en boll inom en klubblängd 
från denna punkt, men inte närmare hål.  

D Lucas ska göra en uppskattning av var klipparen befann sig när den träffades av 
bollen. Han ska sedan markera den punkt på marken som var rakt under där 
bollen träffade klipparen. Lucas ska därefter utan plikt droppa en boll inom en 
klubblängd från denna punkt, men inte närmare hål.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande). 



Veckans regelnöt v. 27 2023 – Facit 

Ja eller Nej-frågan  

Räknas baksvingen till slaget enligt regelboken?  
Nej, bara framsvingen. Definition  

Spelares boll träffar robotgräsklippare och studsar ned i pliktområde  
Denna situation inträffar under en singeltävling slagspel. 

Lucas boll träffar en robotgräsklippare som rör sig i semiruffen, varvid bollen studsar 
ned i en damm. Om bollen inte träffat klipparen hade den inte kunnat gå in i 
pliktområdet.   
Vad gäller? 

A Lucas ska slå om slaget utan plikt.  
B Lucas måste ta lättnad enligt regeln om boll i pliktområde.  
C Lucas ska göra en uppskattning av var bollen skulle stannat om den inte hade 

träffat klipparen. Han ska sedan utan plikt droppa en boll inom en klubblängd 
från denna punkt, men inte närmare hål.  

D Lucas ska göra en uppskattning av var klipparen befann sig när den träffades av 
bollen. Han ska sedan markera den punkt på marken som var rakt under där 
bollen träffade klipparen. Lucas ska därefter utan plikt droppa en boll inom en 
klubblängd från denna punkt, men inte närmare hål.  

OBS! Försök motivera svaret med rätt regel eller Clarification (Klargörande). 

Robotgräsklipparen räknas som något utomstående, varför bollen ska spelas som 
den ligger om den träffar en sådan. R 11.1 
Lucas ska alltså ta lättnad med ett slags plikt för boll i pliktområde. R 17.1  

Svarsalternativ B  


