Klubbens historia

Det var en gång en önskan om en egen golfbana i Lidköpings kommun...

1962
I bussen på väg till Billingens golfbana uppkom tankar på att bygga en golfbana i Lidköping. Några av den tidens entusiastiska golfspelare var bland annat Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson. Träningarna skedde oftast i Janssons fårhage i Råda eller på flygfältet i Hovby.

1966
Nu var det färdigtänkt och den 16 december 1966 lämnade Arne Floberg, Holger Barck och Ragnar Larsson, Bo Silow och Bernt-Göran Frick en skrivelse till Drätselkammaren i Lidköping

1967
Den 9 januari gav Drätselkammaren klartecken till banan. Den 3 februari föddes Lidköpings Golfklubb Ekonomisk Förening och klubbens förste ordförande var Gunnar Dafgård. Området där golfbanan skulle anläggas ansågs som mycket lämplig trots över 2 km taggtrådsstängsel och lika många öppna diken och ris att röja. Engelske pron och banarkitekten Douglas Brasier blev ombedd att skissa på banans upplägg. Och man kunde under det första året spela på sex hål. Rörstrandskonstnären Carl-Harry Stålhane designade klubbens logotyp.

1968
I mars 1968 hölls första årets föreningsstämma och man kunde bjuda in till spel på 9 hål med 51 deltagare nästan 500 dagar efter klubbens start. Klubben fick hyra in sig i den södra flygeln på Truveholm såsom klubbhus. Klubbens första tävling genomfördes med 51 deltagare. Vann i var sin klass gjorde: Kerstin Darling, Göran Cederqvist och Tomas Dalemo.

1969
Bevattningsanläggning togs i bruk och putting green anlades. Tränare var Kevin Wallace som sedan efterträddes av Lasse Flyning. P.O. Olsson blev förste klubbmästaren.

1970
Torkan försenade säsongsstarten och greenerna öppnades först på midsommardagen. Klubbens första matrikel utges. Antalet medlemmar var 150 st och 250.000 kr har plöjts ner på golfbanan.

1971
Officiell invigning av banan skedde den 20 maj. Vid invigningsceremonin hölls ett hälsningstal av B-G Frick och kommunalrådet Lennart Blom i strålande solsken. Under året var det hela tre hole-in-one och dessa gjordes av Hugo och Claes Hagelin samt Claes Nilsson (under samma vecka).

1972
Den 1 maj inleddes tävlingssäsongen med klubbmatch mot Töreboda. Lidköpings GK vann och fick första inteckningen i vandringspriset. Vann gjorde Hans Forsström.

1973
Banan topptrimmas och det stora ansvaret fick Claes Mellgren som anställdes som banföreståndare. Tomas Dalemo anställdes som tränare/instruktör.

1974
Under hösten fick man reda på att PK-bankens provisoriska lokal vid torget i Lidköping skulle bort och Gunnar Dafgård och KG Johansson undersökte om golfklubbens möjligheter att överta lokalen. En förundersökning startades upp angående finansieringen och vid halvårsmötet klubbade man igenom förstudien och startade upp arbetet inför flytten av lokalen.

1975
Lidköpings namn blev känt bland det golfande Sverige. Riksgolfvinst med en första inteckning i Prins Bertils pokal gav god PR åt klubben.

PK bankens ”torgbarack” blev vårt nya klubbhus och flyttades från torget där den stått i 10 år. Färden den 20 januari ut till Truve tog 2 timmar och 50 minuter.

Huset placerades på sin nya grund och renoveringsarbetet startades upp. Sammanfattningsvis gjordes 3.000 frivilliga arbetstimmar samt annan hjälp från medlemmarna och sponsrande företag för att färdigställa klubbhuset. Till sommaren var klubbhuset redo att tas i bruk, lagom till De la Gardie Open. Dessutom så flyttades 9:ans green under året.

1976
Lidköpings Kommun beviljar bidrag till klubben med 200.000 kr för att kunna starta vår utbyggnad av banan till en fullvärdig 18-hålsbana. Antalet medlemmar är ca 400 st. Försök med servering i klubbhuset startade och blev mycket uppskattat. Klubben vann Riksgolfen där Ingegärd och Bo Silow samt May och Carl-Johans Larsson bidrog med ett uppfinningsrikt prisbord.

1977
Klubben fyller 10 år vilket firades till långt inpå natten med många golfare, tal och utmärkelser. Jimmy Eriksson blev klubbens nye tränare. Spelare från klubben som utmärker sig är Toni Lundahl som kom 2:a i De la Gardie Open samt Tomas Vänerfors som vann sin klass i Colgate Cup. Karin Öster var klubbens tredje junior som bara 12 år gammal visade sitt bländande spel och fick en inteckning i vandringspriset i Axéns 36-hålstävling.

1978
”… och härmed förklarar jag banan såsom invigd." Dessa ord sa kommunalrådet Lennart Blom den 9 september och äntligen blev Lidköpings Golfklubb en 18-hålsbana och möjligheten att ge utrymme för ungefär dubbelt så många golfare i klubben. Representanter från Västgötaklubbarna kom med gratulationer och fick möjlighet att provspela banan, tyvärr i ihållande regn. Några kändisar fanns med bland spelarna såsom Ingemar ”Ingo” Johansson, Hagge Geigert, Fredrik Belfrage, Hemming Sten och William Thoresson vilket gjorde att det var stor publik. Kvällen avslutades med en fest.

Vårt nya pumphus ertappades som svartbygge då vi hade glömt att begära byggnadslov. Glömskan kostade oss 500 kr.

1979
Klubben får en ny ordförande i P A Pagoldh samt en ny tränare – Gunnar Johansson. Målet i klubben är att öka medlemsantalet till 700-800 medlemmar. Årets största tävling var Kräftgolfen med 116 deltagare. Toni Lundahl fick NLT-medaljen.

1980
Karl-Erik Johansson är tillbaka som ordförande för att jobba vidare med att göra golfen till en folksport. Inför säsongen har en banförändring gjorts och man kommer nu att passera klubbhuset efter 9 hål.

De la Gardie Open hade 107 startande där 16-årige Magnus Grankvist slog till med fint banrekord på 69 slag.

1981
Klubben gör en storsatsning på att få fler medlemmar till vår bana genom att sänka avgiften under ett introduktionsår för att locka ut Lidköpingsborna till Truve. Kategorin kallades ”Kommunspelare” med mottot ”Golfen – Allemanssporten – En idrott bland idrotter”.

1982
Klubben fyller 15 år och ett målinriktat arbete på juniorverksamheten har gjort att vi har en av Västsveriges största ungdomssektioner. Vi får en ny tränare vid namn Anders Starkman. Rörstrand Open (tidigare De la Gardie Open) spelas numer över 2 dagar. 150 herrar ställde upp där och hemmaspelare Per Axelsson var bäst med ett slag före Jan Andhagen, Västerås. Efter en vinst i Aer Lingus på Irland blev våra juniorer med Jens Axelsson, Magnus Grankvist och Toni Lundahl Europas bästa klubblag för juniorer – Europamästare med andra ord!

1983
Ett bra år med god ekonomi. Medlemsantalet ligger oförändrat på drygt 400 personer. Banarbete pågår där två nya hål ska vara klara till 1984 års RM. Rörstrand Open samlade denna gång 135 spelare och där vann Karin Öster överlägset bland damerna och Magnus Grankvist tog andraplatsen bland herrarna. Toni Lundahl blev distriktsmästare och även klubbmästare detta år med ett banrekord på 64 slag.

1984
Under vintern byggdes damernas omklädningsrum om till kansli och damerna övertog herrarnas rum. Vi bygger ett nytt hus för personalutrymme, verkstad och omklädningsrum för herrar som beräknas vara klart under kommande vår. Även banan har detta år fått sig en upplyftning och ännu mer bollvänlig och de nya hålen är klara.

Internationellt sett blev Toni Lundahls andraplats i öppna franska amatörmästerskapen mest uppmärksammat.

1985
Det magiska strecket har nåtts på över 500 medlemmar. Arbetet med en ny driving range påbörjas för att slippa den farliga övergången på väg 44 likväl som det ringa utrymmet på rangen som irriterar många. Banan blev spelklar till Rörstrand Open där Magnus Grankvist avgjorde på tredje omspelshålet och vann. Magnus hade också sitt första år som proffs. De som satte lagsegern i div. 2 västra detta år var Jens Axelsson, Martin Ek, Toni Lundahl och Thomas Karlsson.

1986
Vi spränger vallen igen med 628 medlemmar. Kan vi fortsätta så här undrar många?

Framgångarna med det ökade medlemsantalet tros bero på Introduktionskommitténs och Tomas Dalemos uppföljning i ”öppet hus”-dagarna samt att klubben varit närvarande i lokalpressen.

Vi fortsätter vårt arbete med vår nya drivingrange och den nya infarten till parkeringen kommer att iordningställas. Vi får en ny ordförande vid namn Jerker Lärk. Till klubbhuset har vi fått nya möbler, terrassen utvidgades och vi fick en ny resultattavla.

Många framgångar i olika tävlingar med våra medlemmar Jens Axelsson, Magnus Grankvist, Karin Öster m.m.

1987
Klubben firar 20-årsjubileum detta år. Klubben övergår till ideell förening för att framöver ska kunna satsa, spara och fondera för framtida mål. En ny drivingrange med utvecklingsmöjligheter kommer att tas i bruk. Golfåret 1987 präglas av en kampanj om regler, golfvett och handicappsystem.

Toni Lundahl ersätter Tomas Dalemo som klubbens pro.

1988
Eva Jondell blir Lidköpings Golfklubbs första kvinnliga ordförande. Året innehåller förbättringar på banan, en ny korthålsbana, upprustad vagnbod, ny maskinhall. Planeringen med ett nytt klubbhus aktualiseras. Medlemsantalet är nu uppe i 900 medlemmar vilket resulterar i kölistor, trängsel på första tee, ronder på 5 timmar, svartspel, friktioner mellan gamla och nya spelare mm. Ett utbildningsprogram för nya och etablerade spelare införs för att lyfta hcp-frågor, golfvett och fundamentala regler.

1989
En mild vinter har möjliggjort att man kunna spela under tidig vår t.o.m. på sommargreener. Klubben har över 200 spelare i kö då man satt taket på drygt 900 spelare. Utbildning inom regler och golfvett fortgår då tiden då man kunde gå ut på banan ensam är ett minne blott.

1990
En mild vinter gör att vi även i år får en rekordtidig säsongsstart och många spelare kan glatt konstatera att det inte blev något uppehåll i spelandet i år. Klubben arbetar för större trivsel och samhörighet. Klubben passerar över 1.000 antal medlemmar.

1991
För första året arrangeras en tourtävling för professionella spelare – Rörstrand Ladies Open. Förhoppningarna på denna tävling är klubbens Karin Öster och Monica Svahnqvist. Toni Lundahl blev svensk juniormästare.

1992
Vi firar 25-årsjubileum med en ny bansträckning som ska tas i bruk. Projekteringsarbete för ett nytt klubbhus är i full gång och planerad byggnation är under hösten och färdigställande inför kommande års säsong. Tack vare en projektgrupp bestående av Kjell Larsson och Olof Hartung har man arbetat fram ett förslag till nytt klubbhus där målet var att få fram en byggnad som i fortsättningen ska fungera på ett rationellt sätt. Inga oanvända ytor skulle finnas och driftskostnaderna skulle hållas låga. Även styrelsen, klubbens anställda, tränare och köksarrendatorn var delaktiga i förarbetet. Stenmarks Bygg fick anbudet som totalentreprenör.

Monica Svahnqvist representerar Sverige i Landskampen mot Danmark i Odense.

1993
Tack vare en kall och vintrig säsong har all tid och alla krafter fokuserats på det nya klubbhuset som kommer att tas i bruk under våren. Inflyttning invändigt sker under april och det resterande utvändiga arbetet ska vara klart till den 15 maj då klubben anordnar Rörstrands Ladies Open. Byggets totalkostnad är på ca 2 milj. kronor.

Monica Svahnqvist representerar Sverige D50, vid 54-hålsslagtävling utanför Venedig.

1994
Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 3:a i Waterloo, Belgien.

1994
Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där laget representerar Sverige i EM och blev 2:a i Eindhoven, Holland.

1997
Klubben fyller 30 år och inleds med att i sin helhet numera tillhöra Lidköpings kommun. Detta genom att kommungränsen mellan Götene och Lidköpings kommun nu ligger i Öredalsån. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Frilford Health Golf Club.

1998
Vi bygger om hål 11. Monica Svahnqvist representerar D-50 i British Open Amateur Championship på Powfoot Golf Club.

1999
Förberedelser för att utöka vagnbodarna är klara och där ska medlemsinsatser hjälpa till att hålla kostnaderna nere.

2000
Toni Lundahl förstärker tränarsidan med engelsmannen Paul Stoller som tidigare arbetat som tränare i Lundsbrunn (-98) och sedan i Turkiet, Österrike och Israel.

Monica Svahnqvist ingår i European Senior Ladies Team Championship, där D-50 laget representerar Sverige i EM och blev 4:a på Bogestads GK, Olso Norge. Det var 11 nationer som möttes.

2001
Klubben får som första klubb i Västergötland ett miljöcertifikat och är bland de 15 första i landet. Nya regler både på banan och i klubbhusområdet kommer att finnas. Ny altan färdigställs inför säsongen. En första hemsida lanseras.

2002
Beslut togs om firande av 35-årsjubileum med en Scrambletävling 25 april. Efter tävlingen sker prisutdelning och dans på Pub Corner.
Spel på sommargreener startar på Skärtorsdagen. Inköp av Truveholm som ligger ute till försäljning diskuteras.

2003
Klubben beslutar att inte fortsätta budgivning på Truveholm, utan i stället försöka komma överens med nya ägaren om arrendekontrakt på markområdet.

2004
Ny bollmaskin inköps till driving rangen.
Beslut togs att medlemmarna skall kunna boka speltid via internet från och med 7 juli kl. 08.00.
Arrendeavtal med Truveholms nya ägare upprättades. Ulf Hellgren avgår som ordförande och Nils Ullgren tillträder.

Juniorerna vinner VGFs lagtävling.

2005
Toni Lundahl slutar som pro och väljs till hedersledamot. Som ny pro anställs Jonas Stern.
Christian Poucette bygger Pay and Play på gamla granplanteringen vid Truve och önskar samarbete med golfklubben.
Klubben fick detta år ett flertal Distriktsmästare; Linda Larsson D21, Claes Andersson H35, Lars-Åke Edfelt H45 och Hans Forsström H55.

För andra året i rad vinner juniorerna VGFs lagtävling.

2006
En ny golfbil inköps. Matrikeln kommer ej att tryckas från 2007. Information skall ges via internet och klubbhuset.

Juniorerna vann sin Div. 1-serie och spelar nästa år i Västergötlands Elitserie. 277 seniorer och 163 juniorer står i kö för inträde i klubben.

2007
I april består klubben av 1190 fullbetalande medlemmar.

Bygglov för tak vid drivingrangen införskaffades. Klubben firade 40 år med en jubileumsvecka.
Ingemar kask avgår som kassör efter 16 år. Håkan Johansson tillträder.

Juniorerna gick till finalspel i lag-SM och detta spelades i Spanien.

2008
Pro Jonas Stern gör upp med klubben om ett nytt avtal. Medlemsantalet är nu uppe i 1150-1200 personer. Spelrätter diskuteras på Vårårsmötet.
Nils Ullgren avgår som ordförande och som ny väljs Henrik Gallus.
Spelrätter införs istället för medlemslån.

2009
Klubben har begärt pris för att kunna köpa in marken som banan upptar av kommunen, men priset blev för högt.
Utredning om driftbolag presenteras. Klubben har 1100 medlemmar. Henrik Gallus avgår som ordförande och Uno Hallqvist tillträder. Höstårsmötet godkänner styrelsens förslag om driftsbolag.

2010
Avtal skrivs med Jonas och Marielle Stern.
Taket till driving rangen skall börja byggas. Ett positivt resultat på 94.000 krpresenteras och medlemsantalet är totalt 1.189 personer varav 800 män och 389 kvinnor. Under året hade vi 5.200 greenfeegäster. Samarbete med Lundsbrunn diskuteras. Beslut tas om att bilda aktiebolag - Lidköpings Golfklubb AB. Peter Chamberlain besökte klubben den 19 maj med förslag på ny bansträckning.

Klubbens kanslist, Lilian Johansson avtackas efter lång tjänst, sedan 1989.

2011
Bestäms att gå vidare med Peter Chamberlains förslag på banan. Markplanen spikad för ombyggnaden som beräknas starta våren 2012.
Medlemsantalet är 1.350 personer. Ca 37.000 ronder har spelats på banan.

2012
När kommunal borgen är beslutad kan banombyggnaden starta och SEB kontaktas om lån till ombyggnaden.
Problem med golfbollar som några roar sig att slå mot Edvinssons hus.
Klubbens juniorverksamhet fungerar bra.
Banombyggnaden påbörjas.

2013
Ombyggnaden försenas på grund av mycket regn. Man gör en revidering av markplanen. Förslag att lägga driften av banan i aktiebolaget.
Seniortävlingarna lockar ca 70 deltagare per gång.
Etapp 2 i ombyggnaden påbörjad och ny bansträckning öppnas. Styrelsen anmäler Anette Djup till årets idrottsprestation och till ny klubbchef anställs Peter Svensson.

Uno Hallqvist avgår och Thomas Viksberg tillträder som ordförande.

2017
Klubben fyller 50 år och det firas med både en kick-off vid säsongsstart som sedan pågår firande under säsongen och avslutas med en jubileumsgolftävling med efterföljande blankett på Lidköpings Stadshotell.

Samarbetet med Lundsbrunn GK fortsätter och man kan spela utan kostnad på båda banorna.

I både herr-och damklassen fick vi bevittna två unga och lovande vinnare. Hugo Thyr, precis fyllda 15 år, vann herrarnas klubbmästerskap för första gången efter rundorna 68-73-71(-1). Han tangerade inte bara banrekordet första varvet utan han blev även den yngsta klubbmästaren i herrklassen genom tiderna i Lidköpings Golfklubb!

I damklassen visade Olivia Landberg vägen. 21-åringen vann damklassen på 78-74 (+10) och försvarade platsen på tronen som klubbmästare.


Golfinstruktör / tränare

1969-1972?
Kevin Weallace

1973-1976
Tomas Dalemo

1977-1979
James (Jimmy) Eriksson

1979-1981
Gunnar Johansson

1982-1983
Anders Starkman

1983-1986
Tomas Dalemo

1987-2004
Toni Lundahl

1992
Assisterade Pro Johan Hagman

2000
Extra tränare Paul Stoller

2005-2010
Jonas Stern

2010-2017
Jonas och Marielle Stern

2018- 
Christian Bolgakov


Banarkitekt

1967
Douglas Braiser från Åtvidaberg

2010
Peter Chamberlain


Ordförande

1967-1975
Gunnar Dafgård

1976-1978
Karl-Erik "Kejo" Johansson

1979
Per-Anders Pagoldh

1980-1983
Karl-Erik "Kejo" Johansson

1984-1985
Hans-Olof Grönlund

1986
Jerker Lärk

1987
Lennart Nylander

1988-1989
Eva Jondell

1990-1996
Sören Jönsson

1996-1999
Karl-Wilhelm Hansen

1999-2004
Ulf Hellgren

2005-2008
Nils Ullgren

2009
Henrik Gallus

2010-2012
Uno Hallqvist

2013-2016
Tomas Viksberg

2017
Christer Broberg

2018-2020
Janette Roser

2021-2022
Thomas Vallmar

2023-
Nina Ahokas


Mer historik fram tills dags datum kommer att fyllas i inom kort. 
Om någon viktig historisk information saknas eller några felaktigheter uppmärksammas ber vi er att sända ett mail till info@lidkopingsgk.se så vi kan ändra. 
Tack på förhand.